TUMIS KACANG PANJANG UDANG TEMPE


Sayur Goreng mudah dan ringkas disediakan. Tempe dengan kacang panjang memang sinonim gabungannya dan cukup  menyelerakan. Kadang-kadang tumis sayur ini makan dengan nasi begitu aje sudah mencukupi



Tumis Kacang Panjang Tempe

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Sayur tumis ringkas dan mudah disediakan. Gabungan tempe goreng dan kacang panjang memang memikat selera
  • 200 gram kacang panjang
  • 100 gram tempe dihiris nipis dan goreng garam kunyit dahulu
  • 100 gram udang hidup dibuang kulit dan dibersihkan
  • 75 ml air
  • Minyak goreng secukupnya
  • 2 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 biji bawang besar dihiris nipis
  • Penyedap rasa secukupnya
  • Garam secukupnya
  • 1 sdm kecap manis


Cara Menyediakannya

  1. Cuci kacang panjang sampai bersih, potong kacang panjang dengan ukuran kurang lebih 2-3 cm.
  2. Tempe digoreng goreng garam kunyit dahulu
  3. Panaskan minyak tumis bawang besar bersama cili merah sehingga naik baunya
  4. Masukkan udang dan biar sehingga udang berubah warna
  5. Masukkan sedikit air garam dan perasa
  6. Masukkan kacang panjang dan biar seketika
  7. Akhir sekali masukkan tempe goreng dan kicap manis, balik-balikkan dan angkat 



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

0 Response to "TUMIS KACANG PANJANG UDANG TEMPE"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel