KOREAN RADISH SOUP / SUP LOBAK PUTIH ALA KOREA


Lobak putih adalah antara sayuran yang agak kurang popular terutama dikalangan masyarakat Melayu, saya cara memasaknya tetapi sayur ini kalau kena dengan caranya memang sedap. Resipi di bawah ini adalah sup popular dikalangan masyarakat Korea. 

Lobak putih dijadikan sup bersama hirisan daging yang dipotong nipis. Sup ini sedap jika digunakan kicap khasnya tetapi jika tiada kicap cair pun sesuai digunakan


Sup Lobak Putih ala Korea

    • 1 batang lobak putih dihiris 4 segi
    • 2 tangkai daun bawang
    • 200 daging dihiris nipis
    • 2 ulas bawang putih dicincang halus
    • 1 sdt minyak bijan
    • 2 sdb Korean soup soy sauce** (guk ganjang)
    • lada sulah dan garam ikut rasa


    1. Perap daing dengan sos minyak bijan bawang putih lada dan garam
    2. Panaskan minyak dan tumis bahan perap tadi sehingga ia bertukar kekuningan
    3. Masukkan  8 cawan air dan renehkan sehingga daging agak empuk
    4. Masukkan lobak putih dan biar seketika lebih kurang dalam 15 minit lagi
    5. Masukkan daun bawang dan angkat
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    0 Response to "KOREAN RADISH SOUP / SUP LOBAK PUTIH ALA KOREA"

    Post a Comment

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel