PAD KA-PRAO GAI / THAI BASIL CHICKEN
Thai Basil Chicken rasanya "world" cukup terkenal dan kerap kali juga jika kita menonton program masakkan baik tempatan mahupun antarabangsa pasti ada aje chef-chef berkongsikan resipi ini.
Bukan aje bahannya mudah dicari kecuali daun selasihnya, membuatnya cukup mudah, ketuk2 bawang dan cili padi masukkan ayam dan sosnya dan daun selasih..puk-puk siap. Menu ini biasanya dihidang bersama nasi dan telur goreng...masyallah sedap sekali.
- 2 keping dada ayam size besar di cincang halus
- 5-6 ulas bawang putih
- 7-8 biji cili api (kalau tak makan pedas boleh kurangkan)
- 1 biji cili merah
- Daun kemangi/basil dalam 20-30 helai
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar kicap masin
- Gula Garam
- Tumbuk halus bawang putih dan cili api
- Tumis sampai naik bau, masukkan ayam cincang, masuk air skit kalau nak berkuah boleh lebihkan air.
- Masukkan segala sos dan kicap.
- Masukkan cili api dan daun selasi. Masukkan gula dan garam seckup rasa .
Notes
0 Response to "PAD KA-PRAO GAI / THAI BASIL CHICKEN"
Post a Comment